Oletko lähdössä mökille tai tekisikö mielesi lähteä viettämään mökkilomaa? Mökillä saattaa olla valmiiksi paljon erilaista tekemistä, mutta välttämättä toisinaan ei löydy tekemistä sitten millään. Mitä sitten tehdä, jos mieleen ei meinaa juolahtaa mitään tekemisen arvoista ja tylsyys meinaa alkaa ottamaan vallan, tehden koko lomasta tylsän ja toimettoman?

1. Katsokaa elokuvia – nauttikaa lempileffoista yhdessä

Olisiko nyt vihdoin aika, jolloin voitte yhdessä katsoa lempi elokuvianne? Ilman kiirettä minnekään voitte nauttia vaikka kokonaisen elokuvatrilogian katsomisesta. Vaikka elokuvia katsotaan nykyisin valtavasti, katsotaan niitä silti usein kiireessä, jolloin elokuvista ei pääse nauttimaan samalla tavalla.

Valitkaa vaikkapa vanhoja klassikoita tai muuten katsomatta jääneitä uutuuksia, joiden katselun olette meinanneet toteuttaa pidemmän aikaa. Mökki tarjoaa arjesta irtautumiselle hyvät puitteet, jonka vuoksi hektisyys ja rutiinit eivät keskeytä elokuvanautintoa.

2. Pelatkaa pelejä netissä

Entä jos siis viettäisit aikaa rentoutuen pelaamalla? Nettipelit ovat usein hyvin hektisiä, mutta mökkiolosuhteet tarjoavat hyvän mahdollisuuden keskittyä pelkästään pelaamiseen. Monilla erilaisilla pelisivustoilla on lukuisia eri kategorioita, joista voi valita pelejä perinteisten videopelien ja aikuisille tarkoitettujen kasinopelien joukosta.

Tarinalliset, sekä strategiset pelit vaativat aikaa, jota mökkilomalla on tarjota. Jos siis sinulla ei vielä ole suosikkipeliä tai haluat löytää aivan uuden pelin, jonka parissa vietät aikaasi, sellaisia löytyy varsin helposti.

3. Viettäkää aikaa yhdessä – unohtakaa elektroniset laitteet

Mökillä oleminen antaa todellisen mahdollisuuden irroittautua teknologian kahleista ja viettää aikaa perheen tai ystävien kesken. Varmaan jokainen tietää tarvitsevansa aikaa ilman erilaisia elektronisia laitteita, sillä niiden läsnäolo on tehnyt elämästämme liian stressaavaa.

Ajanviettoon ilman elektroniikkaa on olemassa satoja, ellei tuhansia erilaisia keinoja, sillä ovathan esi-isämmekin pärjänneet ilman niitä vuosituhansien ajan. Vaikka ajatus voi tuntua absurdilta tai ei niin houkuttelevalta, kannattaa kuitenkin rohkeasti antautua mukaan tekemiseen, sillä voit nauttia tästä enemmän kuin uskotkaan.

4. Pelatkaa lautapelejä – vanhat kunnon lautapelit kestävät aikaa

Varmaan lähestulkoon jokainen meistä on joskus pelannut lautapelejä, sillä niiden suosio on ajatonta. Vaikka nykyisin suurin osa peleistä pelataankin interaktiivisesti, on lautapelien suosio vankkumatonta. Tästä syystä niitä kannattaakin ottaa mukaan mökille, jossa niitä voi pelata ilman elektronisten laitteiden häiriötä.

Valitkaa yhdessä sellaiset lautapelit, joita kaikki haluavat pelata. Kun huomaatte ettei kiirettä pelin lopettamiselle ole, saavat esimerkiksi Monopoly ja Trivial Pursuit arvoisensa pelirauhan ja pääsevät oikeuksiinsa. Lautapelien lisäksi kannattaa mukaan napata korttipakka, joka tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia pelejä.

5. Liiku luonnossa – luonto antaa virtaa

Mökki sijaitsee lähes aina jossain luonnon läheisyydessä, mahdollistaen pääsyn luontoon liikkumaan. Tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa hyöty irti, sillä varsinkin kaupungissa asuessa ei luonnon ääreen pääsy ole itsestään selvää.
Luonnossa liikkuminen ja erilaisten kohteiden kiertely on varmasti arjen pyörityksestä irrottavaa tekemistä, vaikka ensi alkuun suoraan metsään meno ei houkuttaisi. Sitä kuitenkin kannattaa kokeilla kaikista ennakkoluuloista huolimatta. Saatat huomata lomalta paluun jälkeen jaksavasi arkea paremmin.

6. Lue kirjoja – painettu teksti antaa lukurauhan

Kirjan lukeminen rauhassa on nykyään aikamoista luksusta, sillä hektisyys ja jatkuvat keskeytykset tuhoavat keskittymisen, usein vieden innon lukemiseen. Täydellinen rauha kuitenkin mahdollistaa kirjaan uppoutumisen ja tarinasta nauttimisen sen ansaitsemalla tavalla.

Jos kirjan lukeminen tuntuu liian hankalalta ja halusta huolimatta et millään saa aikaiseksi aloitettua kirjan lukemista, voit myös kokeilla kuunnella äänikirjaa. Äänikirjoja on luettuna suomen kielelle jo kymmeniä tuhansia. Äänikirjojen joukosta löydät varmasti sopivan, jota voit kuunnella vaikkapa silmät kiinni, sohvalla tai sängyllä rennosti maaten.

7. Kunnosta mökkiä – huolehdi mökin kunnosta

Mökki on usein sellainen rakennus, josta löytyy vähän väliä erilaisia pieniä kunnostus- ja huoltotöitä. Pientä fiksausta, maalausta tai kunnostusta tarvitaan usein vähän siellä sun täällä ja mikä olisikaan parempi tapa tehdä jotain käsillä ilman kiirettä, kuin oman lomapaikan kunnostaminen?

Yhteenveto

Mökkitekemistä riittää valtavasti, eikä aika varmasti pääse käymään tylsäksi, siis ellei sitä haluamalla halua. Parhaat mökkiaktiviteetit ovat sellaisia, joiden parissa aika lentää ja mieli rentoutuu. Oli kyseessä sisällä tai ulkona tapahtuva puuha, molempiin löytyy mielekkäitä tekemisiä, kuten lautapelien pelaaminen, ulkona liikkuminen, kirjan lukeminen tai vaikkapa itse mökin kunnon ylläpito ilman kiireen tuomaa stressiä.