Jos haaveena on oma mökki, täytyy rahaa olla säästössä yleensä 30-50% mökin ostohinnasta. Usein säästämistä onkin takana useita vuosia, minkä jälkeen pystyy alkaa toden teolla haaveilemaan omasta mökkiparatiisista.

Niin paikkakunta, mökin sijainti, rakennuksen kunto sekä koko vaikuttavat mökin ostohintaan monien muiden seikkojen lisäksi. Onkin hyvä tehdä listausta siitä, mitä haluaa ja mistä seikoista on mahdollisesti myös valmis luopumaan.

Käsiraha kannattaa kasata kokoon mahdollisimman ajoissa, jotta sen säästämisestä ei muodostuisi stressitekijää. Näillä keinoilla saat käsirahan hankittua määräaikaan mennessä.

1. Säästösuunnitelma kuntoon

Olet jo askeleen lähempänä säästösuunnitelmaa ollessasi tämän artikkelin äärellä. Suunnitelma kannattaa tehdä edes puheen tasolla, varsinkin jos taloudessa on useampi henkilö.

Parasta kuitenkin olisi kirjata tulot ja menot ensin paperille sekä nähdä konkreettisesti se,  kuinka paljon rahaa kannattaa laittaa sivuun kuukausittain ja mitkä ovat ne keinot, millä rahaa saa säästettyä. Jos taludessasi on eri tulotasoisia henkilöitä, kannattaa sivuun laitettava summa laskea prosentuaalisesti kummankin palkasta, jotta säästäminen on tasavertaista.

Unelmia kohti mentäessä on hyvä tehdä se suunnitellusti, varsinkin kun on kyse raha-asioista ja suuresta investoinnista. Samalla se voi olla investointi myös tulevaisuuteen.

2. Säästöön kaikki ylimääräinen

Saitko veronpalautuksia mukavan summan? Entä lainasiko ystäväsi rahaa ja palautti rahan juuri tilillesi? Myös ylimääräisistä työvuoroista tai keikkatyöstä voi kertyä mukavasti extrarahaa.

Kannattaa laittaa kaikki ylimääräinen säästöön, jos se vaan on mahdollista. Jos sinulla on useampia lainoja tai olet mennyt ottamaan pikalainoja, yhdistä pikavipit, jolloin ylimääräistä rahaa jää säästöön.

Panttipullot, taskun pohjalle kertyneet kolikot ja kaikki muukin ylimääräinen on hyvä laittaa säästötilille suoraan, eikä edes harkita vaihtoehtoa, mihin ne haluaisi käyttää.

Vaikka tietyt hankinnat ovat tietysti välttämättömiä, voi niissäkin yrittää säästää parhaansa mukaan. Käytettynä saa nykyään uusia ja hyväkuntoisiakin käyttöesineitä- ja vaatteita.

3. Pienet kulut minimiin

Pienistä puroista syntyy suuri joki. Kaupasta ostettu vesipullo voi kerryttää menoja vuoden aikana useiden kymmenien eurojen edestä. Lisäksi kahvi ja kanelipulla lempi kahvilassa joka kerta kaupungilla ollessa kerryttää menoja myös vuoden aikana jopa satoja euroja.

Kannattaa katsoa oman talouden tilinauhaa ja miettiä, mitkä ovat asioita, joita olisi helppo supistaa pelkästään pienillä valinnoilla. Perheen kanssa on muutenkin hyvä keskustella yhdessä rahasta, varsinkin jos perheessä on nuorempia lapsia.

On hyvä, että kaikki ajattelesivat rahan arvosta hieman samalla tavalla taloudessa. Jos taas näin ei ole, sekin on hyvä tiedostaa. Olisi hyvä tällöin keskustella avoimesti yhteisistä pelisäännöistä sekä siitä, mikä on kenellekin tärkeää ja mitä kaikki voivat tehdä yhteisen unelman eteen.

4. Mikrosiirrot hyvänä vaihtoehtona

Kaikki eivät ole luonteeltaan säästäjiä tai siihen on todella vaikea opetella. Mikrosiirrot ovat loistava tapa kerryttää säästöjä kuin huomaamattaan.

Aina jos ostat esimerkiksi vaatteen, uuden työkalun tai muun sinulle “heikon” asian, joka ei välttämättä olisi tarpeellisin: sovi itsesi tai asuinkumppanisi kanssa, että säästötilille täytyy silloin siirtää saman suuruinen summa rahaa.

Pankkien kanssa voi myös olla mahdollista saada palvelu, joka jokaisen oston yhteydessä siirtää tietyn prosenttiosuuden tai pienen summan ostetusta summasta, jolloin jokaisen oston yhteydessä rahaa siirtyy säästöön kuin itsestään.

Tämä voi olla helppo tapa niille, joille suuremman summan konkreettinen siirtäminen on haastavaa. Tällöin ostosten valintojen tulee myös harkittua paljon tarkemmin, koska tiedostaa, että rahaa lähtee samalla suurempi summa tililtä, mitä ostos tulee maksamaan.

Yhdistä keinot ja säästä

Vaikka edellä mainitut keinot ovat todella hyviä vaihtoehtoja käsirahan säästämiseen, löytyy niitä myös lisää. Varsinkin jos aiheeseen löytyy mielenkiintoa, on olemassa lukuisia vinkkejä sekä esimerkiksi some-tilejä säästämisen aloittamiseen.

Kannattaa yrittää poimia kaikki vinkit ja kääntää ajatukset siihen, että myös Sinä pystyt säästämään mökkilainaa varten. Se on kaikilta mahdollista, jos siihen löytyy haluja.