Mökin perusmukavuuksiin kuuluvat käytännössä vain juokseva vesi ja sähkö. Järvi ja mahdollinen laituri, sekä sauna ovat suuri plussa mökin varustelussa. Nykyaikana sähkölaitteiden yleistyessä yhä enemmissä määrin, halutaan myös mökeille paljon erilaisia laitteita ja koneita.

Suomen kesä on lyhyt ja valoisa aika vuodesta ei ole kovinkaan pitkä. Mökkikautta onkin mahdollista jatkaa mökin sähköistyksellä, jolloin valaistuksen tuoman mukavuuden turvin mökillä viihtyy pidemmälle syksyyn. Tätä varten tarvitaan kuitenkin sähkösopimus mökille.

Sen lisäksi että autamme kilpailuttamaan mökkilainat ja vapaa ajan asuntolainat, kilpailutamme myös sähköt mökille. Voitkin tällä sivulla tutustua kolmeen erilaiseen vaihtoehtoon, joiden avulla voit saada mökille sähköt edullisesti.

Aloita miettimällä mihin sähköä tarvitaan

Sähkön tarve vaihtelee erilaisten laitteiden ja koneiden käytön mukaan ja onkin hyvä ensin miettiä millaiseen tarpeeseen sähköistystä ollaan tekemässä. Arvioimalla löydät kustannustehokkaimman ratkaisun saada sähköt mökille. Kannattaa siis huomioida ainakin nämä asiat:

1. Mihin kaikkeen sähköä on tarkoitus käyttää?

2. Onko mökillä tarkoitus viettää aikaa vuoden ympäri ja tarvitaanko virtaa myös lämmittämiseen?

3. Tarvitseeko mökin lisäksi muut rakennukset, kuten sauna tai aitta sähköä?

4. Onko tarkoituksena myös lämmittää vettä sähköllä?

5. Tuleeko sähkön riittää myös ilmalämpöpumppuun?

6. Tuleeko keittiöön tai olohuoneeseen käytettäväksi minkälaisia laitteita ja koneita?

7. Halutaanko järjestelmästä laajennettava, jos tulevaisuudessa sähkön tarve kasvaa merkittävästi?

Sähköntarpeen suunnitteluun tulee palkata sähkösuunnittelija, joka osaa suunnitella tarvittavan kapasiteetin mökin sähköistämiseksi. Sähkösuunnittelija osaa myös mitoittaa pääsulakkeen tarvittavan kokoiseksi. Varsinkin, jos tulevaisuudessa sähköntarve mahdollisesti kasvaa. Sähkösuunnittelijan tehtävänä on siis luoda sähköurakoitsijalle suunnitelma kiinteistöön tulevista sähkötöistä

Mökin liittäminen paikalliseen sähköverkkoon

Sähköt mökille edullisesti

Varmin ja helpoin ratkaisu sähköjen riittävyydeksi on hankkia sähköliittymä mökille paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Näin voidaan varmistaa tarpeellinen määrä sähköä kaikille käytettäville laitteille, mutta se voi myös olla kallein vaihtoehto.

Sähköverkon toiminnasta vastaa alueella toimiva paikallinen sähköverkkoyhtiö. Uuteen rakennukseen on vedettävä sähkölinjaa lähimmältä muuntamolta ja, jos matkaa lähimmälle muuntamolle on paljon, hinta voi nousta pahimmassa tapauksessa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lain mukaan sähkön voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, mutta sähkön siirrosta ja sähköverkon rakentamisesta vastaavaa yhtiötä ei voi kilpailuttaa. Esimerkiksi jos mökki sijaitsee saaressa, voi vedenalaisen kaapeloinnin hinta nostaa kustannuksia valtavasti.

Kantaverkkoon kytkeytyvän sähköliittymän hinta mökille asti urakoituna voi siis helposti nousta muita ratkaisuja korkeammaksi. Sähköliittymän hinta mökille asennettuna selviää olemalla yhteydessä mökin paikalliseen verkkoyhtiöön. Liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, jotta sähköyhtiö kerkeää asentamaan kaapelin mökin tontin rajalle.

Paikallisen verkkoyhtiön tehtäviin kuuluu toimittaa sähkö tontin rajalle asti, omien hinnastojensa mukaisesti. Mökin omistajan vastuulle jäävät tontilla tehtävät sähkötyöt, kuten sähkökeskuksen asennuttaminen ja haluttujen paikkojen sähköistys kiinteisiin laitteisiin, sekä yleisen sähkönsaannin varmistaminen pistorasioiden avulla.

Jos sähköistystavaksi on valittu sähköliittymä mökille kantaverkosta, tulevat verkkoyhtiön liittymismaksun lisäksi mukaan sähköurakoinnin kustannukset. Urakoitsijan tehtävänä on asentaa ja huolehtia sähkö mökille asti, turvallisesti käytettäväksi.

Sähkötyöt saa tehdä vain ammattilainen ja siksi kannattaa tarjous pyytää usealta eri urakoitsijalta. Näin varmistat yleisen hintatason, sekä saat valittua edullisimman hinnan työlle. Yleisesti kustannustaso on urakan suuruudesta riippuen alkaen muutamasta tuhannesta eurosta noin 10 000 euroon.

Entä sitten mistä sähkösopimus mökille? Itse sähkön voit hankkia joko paikalliselta toimijalta tai kilpailuttaa helposti netin kautta. Kilpailuttamalla eri sähköyhtiöt, säästät selvää rahaa.

Aurinkopaneelit ja aurinkosähköjärjestelmä mökille

Teknologian kehittyessä on aurinkopaneelien hinnat halventuneet viime vuosien aikana voimakkaasti. Aurinkopaneelit ovat edullinen ja helppo ratkaisu saada mökille perussähköt, eli käytännössä sisä-, sekä ulkovalaistus, sekä mahdollistaa erilaisten laitteiden lataus.

Aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön määrään vaikuttaa oleellisesti paneelien määrä. Aurinkopaneelit eivät käytännössä ole vaihtoehto sähköverkkoon liittymiselle, jos sähköä tarvitaan paljon. Aurinkopaneelien kanssa onkin tasapainoiltava tarpeiden ja mahdollisuuksien välillä.

Sähköt mökille hinta – aurinkopaneeli

Aurinkopaneelien mitoittaminen on suhteellisen helppoa, koska keskenään samankaltaiset laitteet myös yleensä vievät vievät suurinpiirtein saman verran energiaa. Tämä helpottaakin järjestelmän mitoittamista.
1 – 2 aurinkopaneelia riittää varmasti led-valoihin, sekä lataamaan kännykät ja kannettavat tietokoneet, sekä myös mahdollisesti käyttämään pientä televisiota. Hinta noin 500€ – 2000€.

3 – 6 aurinkopaneelin tuottama sähkö riittää myös lisäksi jääkaapin, pienten keittiökoneiden ja mahdollisesti pienen vesipumpun käyttämiseen. Hinta noin 3000€ – 6000€.

7 tai useamman aurinkopaneelin järjestelmän sähkö riittää myös jopa esimerkiksi astianpesukoneen, pyykinpesukoneen, kahvinkeittimen ja kunnon vesipumpun käyttöön.

Aurinkopaneeleiden teho mitataan wateissa ja paneeleita valittaessa on muistettava mitoittaa tarvittava määrä tehoa. Aurinkopaneelien lisäksi tarvitaan lataussäädin, sekä aurinkopaneelien kanssa käytettäväksi soveltuva akku. Näiden lisäksi on suositeltavaa hankkia invertteri, jonka avulla puhelin tai tietokone saadaan helposti ladattua.

Itse aurinkopaneeleita arvokkaampi hankinta todennäköisesti on akku. Akun avulla aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä voidaan varastoida ja käyttää myös pimeällä, sekä pilvisellä säällä. Akuston hinta nousee suureksi, jos sähkön varastointitarve on suuri. Akustoja ei kannatakaan mitoittaa kuin lyhyiksi auringottomiksi ajoiksi, jotta hinta pysyy kohtuullisena.

Lämmitys ja jäähdytys vievät eniten energiaa ja jos esimerkiksi jääkaappi viilenee kaasukäyttöisesti tai liesi lämpenee puita polttamalla, laskee se heti paljon sähkön tarvetta ja vaadittava investointi on pienempi.

Mökille sähköt perinteisesti: aggregaatti mökille

Perinteisesti monelle varsinkin syrjäisemmällä sijainnilla olevalle mökille on sähköt saatu diesel-, tai bensiinikäyttöisellä aggregaatilla. Mökkikäytössä oleva aggregaatti on yleensä siirrettävä ja niitä suositaankin käytettäväksi paikoissa, jotka ovat sähköverkon ulottumattomissa tai paikoissa, joissa sähköverkon katkeamisen vuoksi tarvitaan varavirtaa nopeasti.

On helppoa ostaa vain jokin aggregaatti mökille, mutta aggregaateissa ja niiden tehoissa on eroja. Käytännössä kaikilla aggregaateilla on normaalioloissa mahdollista saada mökkiin valot päälle, ladata puhelinta ja tietokonetta, käyttää jääkaappia, mikroa, sekä erilaisia työkaluja ja muuta elektroniikkaa.

Aggregaatin onkin oltava tarpeeksi tehokas tuottamaan sähköä kaikelle tarvittavalle. Hyvä aggregaatti mökille on yleensä teholtaan vähintään 3000 Wattia, eli 3 kilowattia. Näin teho riittää tilanteissa joissa monia laitteita käytetään samanaikaisesti, sekä esimerkiksi jääkaapin tai pakastimen kompressorin käynnistymiseen.

Tehon lisäksi valittaessa aggregaattia nousee yhdeksi tekijäksi hinta. Hinnan lisäksi laitteen laatu kannattaa huomioida. Halvat aggregaatit eivät välttämättä kestä pitkään tai toimi täysin luotettavasti.

Laadukkaammat aggregaatit myös tuottavat varmasti ”puhdasta” sähköä, eikä esimerkiksi jännitepiikkejä tai epäsäännöllistä kolmivaihevirtaa esiinny. Laadukkaampiin aggregaatteihin myös löytyy helpommin varaosia ja niiden korjaaminen tai huoltaminen on yleensä helpompaa.

Laadukkaammat laitteet myös saattavat toimia hiljaisemmin ja tasaisemmin, sekä omata enemmän ominaisuuksia, joista voi pitkäjaksoisemmalla käytöllä olla hyötyä. Hiljainen aggregaatti mökille on parempi vaihtoehto, kuin hirveää jylinää pitävä kone, joka vie mökkirauhan täysin.

Aggregaattia valitessa kannattaa myös ottaa huomioon laitteen koko. Tehokkaat aggregaatit saattavat painaa helposti yli 50 kiloa ja ovat hankalasti siirrettävissä.

Mitä sähköt mökille maksaa?

Vaihtoehtoja saada mökille sähköt on siis monia ja sähdöt mökille hinta muodostuu monesta eri asiasta. Valitettavasti yhtä yksittäistä ratkaisua ei ole olemassa, joten myöskään hintaa ei voi suoraan sanoa. Ilman tarpeellisia tietoja mökin sijainnista, sekä tarvittavasta sähköistyksen tasosta on vaikea tehdä laskelmia järjestelmien hinnoista.

Vaikka mökin hinta on usein melko korkea, ylläolevat vinkit kuitenkin auttavat sinua samaan sähköt mökille parhaimmalla mahdollisella tavalla, edullisesti ja ilman turhia yllätyksiä.

P.S. Sähkön hinta on nyt nousussa, joten sähkön kilpailuttaminen on entistäkin tärkeämpää.