Blog Home > Posted by on 2.08.22 in Blogi

Suomen kesä ja mökkeily ovat asiat, jotka kuuluvat olennaisesti yhteen. Jokainen meistä viettää ainakin pienen hetken mökkeillen joko perheen tai kavereiden kanssa ja alkuun aika kuluu leppoisasti lepäillen ja saunoen.

Kun aika mökillä alkaa käymään pitkäksi, niin on sopiva hetki kerätä porukka kasaan ja laittaa mökkiolympialaiset pystyyn. Kokosimme yhteen muutamat lajit, joista jokainen voi poimia omiin kisoihin sopivan kattauksen.

Parhaat lajit mökkiolympialaisiin

Kiireisessä arjessa tulee enää harvoin pysähdyttyä pelaamaan ja unohtuu kokonaan miten hauskoja pelkästään jo klassikot kuten mölkky, kroketti ja tikanheitto ovat. Näiden lisäksi olemme listanneet muutamia muita pelejä, jotka soveltuvat niin paripeliksi että isommallekin seurueelle. Suurimmaksi osaksi kaikkiin näihin löytyy välineet valmiiksi mökiltä, joten itselle ei jää tehtäväksi kuin valita näistä parhaat lajit ja heittäytyä niiden vietäväksi.

1. Mölkky

Tämä on ehdottomasti perinteisin mökkipeli, eikä sitä voi sivuuttaa kun lähdetään järjestämään omia mökkikisoja. Mölkyssä on kaksitoista puupalikkaa, jotka on numeroitu yhdestä kahteentoista ja yksi vähän isompi heittopalikka.

Numeroidut puupalikat asetetaan tiiviiksi ryhmäksi noin 3-4 metrin päähän heittoviivasta. Heittäjän tavoitteena on kaataa puupalikka, jossa on mahdollisimman suuri pistemäärä. Jos puupalikoita kaatuu useampi kuin yksi, niin pistesaldoksi määräytyy kaatuneiden puupalikoiden määrä. Voittaja on se joka saa ensin tasan 50:tä pistettä.

2. Kroketti

Kroketti on pallopeli, jossa on kymmenen porttia joiden läpi kuljetetaan pallo mailalla lyöden. Pelin luonteeseen kuuluu ehdottomasti se, että vastustajan palloja “krokataan” eli tönäistään radalta pois. Pelin voi ostaa valmiina kaupasta, mutta vastaavanlaisen voi rakentaa myös itse. Mökille lähtiessä voi ottaa mukaan sählymailoja, portit onnistuu tehdä pajunoksista ja palloksi sopivat esimerkiksi tennispallot.

3. Golf

Etenkin jos seurueessa on golfin harrastajia on syytä ottaa selvää kuka on paras puttaaja. Mökiltä löytyy varmasti joku puutarhatonttu tai puuhalko, joka valitaan maaliksi ja asetetaan esimerkiksi 15:sta metrin päähän kisaajista. Jokainen kisaaja pyrkii mahdollisimman vähäisillä lyönneillä saamaan golfpallon maaliin lähtöviivalta. Jos mökillä ei ole golfvarusteita, niin siihen soveltuvat aivan yhtä hyvin mikä tahansa muukin maila ja pallo tai vaihtoehtoisesti kisan voi ottaa ihan vaikka palloa potkimalla.

4. Kynä pulloon

Tarvitset tähän kisaan kaksi pulloa, kaksi kynää ja kaksi narunpätkää. Kahdelle kilpailijalle solmitaan naru vyötärölle ja narun päähän kynä. Heidän tavoitteena on saada tämä kynä osumaan haarojen välissä olevaan pulloon mahdollisimman nopeasti. Apuna ei saa käyttää käsiä, vaan reippaasti vain lannetta heilumaan. Nopeiten kynän pulloon saanut on voittaja.

5. Krusifiksi

Laji on niin yksinkertainen, että kisaajat levittävät kädet sivulle ja molempiin käsiin annetaan viinitonkat, joita pidetään ilmassa niin kauan kuin mahdollista. Äkkiseltään saattaa tuntua lasten leikiltä, mutta staattinen voimalaji tiputtaa hyvin nopeasti heikommat pelistä pois. Painoksi käsille sopii mikä tahansa mitä mökiltä löytyy, kunhan ne ovat vain tasavertaiset kisaajien kesken.

6. Pussihyppely

Jokaisella kilpailijalla tulee olla säkki, jotka on vedetty jalkoihin ja säkkiä pidetään noin vatsan korkeudella. Matkaan lähdetään samalta viivalta yhtä aikaa ja pomppien tähdätään kohti maaliviivaa, voittaja on nopein perillä oleva. Parhaiten tähän kisaan soveltuu peruna- tai juuttisäkit, mutta jos niitä ei ole tarjolla niin hätätapauksessa siihen soveltuu myös jätesäkki tai vaihtoehtoisesti jalat voi sitoa yhteen vaikka paidalla.

7. Petankki

Petankki on yksi niistä heittopeleistä, joka kuuluu suomalaiseen kesään. Pelissä on kaksi joukkuetta, jotka heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa. Jos sattuu ettei valmista peliä mökiltä löydy, niin samantyylisen kisan voi pistää pystyyn vaikka kivillä tai palloilla ja ottaa mittaa kuka porukasta on tarkin heittäjä.

8. Käpyjen tarkkuusheitto

Ämpäri laitetaan sopivaan paikkaan, esimerkiksi puuhun oksaan roikkumaan, ja kisaajien on tarkoitus heittää siihen mahdollisimman paljon käpyjä. Ennen pelin alkua sovitaan kuinka monta kierrosta pelataan ja käytössä olevien käpyjen määrä on rajaton.

Saat pisteen jokaisesta ämpäriin osuneesta kävystä ja kierros jatkuu niin kauan kunnes heität ohi. Voittaja on se jolla on eniten ämpäriin osuneita käpyjä kaikkien pelattujen kierrosten jälkeen.

9. Saappaanheitto

Saappaanheitto on helppoa ja nopea järjestää sekä aina yhtä hauskaa. Mökiltä löytyy aina heitettäväksi parit kumisaappaita ja tavoitteena on viskaista ne mahdollisimman pitkälle. Jokainen kisaaja saa kolme heittoa, jonka jälkeen kolme parasta pääsee finaaliin ja pääset heittämään vielä toiset kolme heittoa. Näistä parhaan tuloksen saanut on voittaja!

10. Tikanheitto

Pelkästään tikkataulu ja tikat tuovat monta mahdollisuutta kisaan. Perinteisesti voidaan ottaa kisaa siitä kuka saa parhaan pistesaldon, mutta lisäksi voidaan kilpailla siitä kuka saa ensin kympin tai jonkun tietyn numeron, kuka saa heitettyä ensin kaksi peräkkäistä numeroa tai mukana kisassa pysyy aina se, joka saa heitettyä kahdella tai kolmella tikalla suuremman pistesaldon kuin edellinen kisaaja.

11. Sisäinen kello

Kisaajien tulee katsomatta arvioida sekuntikellon avulla milloin etukäteen sovittu aika on kulunut. Ajanjakso voi olla kaikkea 30:n sekunnin ja muutaman minuutin välillä. Mitä pidemmästä ajasta on kyse, sitä haasteellisempi sitä on arvioida. Kisa voidaan ottaa joko yksilöinä tai pareittain ja voittaja on lähimmäksi arvannut.

12. Beer Pong

Beer Pong on juomapeli, joka sopii päätöslajiksi mökkiolympialaisiin. Peliin tarvitaan pingispalloja, muovisia olutmukeja ja pöytä. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen ja ne ryhmittyvät vastakkain pöytien vastakkaisiin päihin. Molempien pöytien päähän asetetaan kuusi olutmukia timantin muotoon ja niihin kaadetaan pohjalle kaljaa tai muuta juotavaa, että ne pysyvät paikallaan.

Vuorotellen joukkueet yrittävät heittää pingispalloa pöydän päässä oleviin mukeihin. Siihen osuessaan tulee vastustajan juoda kyseinen muki tyhjäksi ja poistaa tämä pöydältä. Peliin on olemassa paljon erilaisia sääntöjä, joten niistä kannattaa sopia aina etukäteen enne pelin alkua. Häviäjä on joukkue joka menettää ensimmäisenä kaikki mukinsa.

Todellisen urheilujuhlan tuntua takapihalle

Todellisen urheilujuhlan voi päättää arvokkaasti vain ja ainoastaan palkintojenjakoon. Jos itse kilpailun aikana ollaan päädytty tasatilanteeseen, niin lopullinen voittaja voidaan ratkaista esimerkiksi kantamalla kilpaa vettä, vetämällä köyttä, kasaamalla halkotorni tai kisaamalla kumpi kerää tietyssä ajassa enemmän mustikkaa. 

Koska kyse on hauskasta yhdessäolosta, niin palkinnon pitää olla sellainen että jokainen haluaa sitä tavoitella. Mökkiolosuhteissa sehän tarkoittaa sitä, että voittaja pääsee valmiiksi lämmitettyyn saunaan sekä häviävät osapuolet joutuvat palvelemaan ja osoittamaan kunnioitusta olympialaisten voittajalle.