Blog Home > Posted by on 30.06.22 in Blogi

Moni suomalainen haaveilee oman mökin rauhasta. Nekin suomalaiset, jotka jo asuvat omassa rauhassa, saattavat haaveilla mökkeilystä vielä rauhallisemmassa tai alkeellisemmassa miljöössä. Mökki voi olla joko täysin metsän keskellä ilman lähellä asuvia naapureita, tai keskeisellä paikalla esimerkiksi lomakylässä, josta ei menoa ja meininkiä puutu.

Kannattaa miettiä tarkasti, mitä mökiltään haluaa. Oli unelmana sitten sähkötön “mummon mökki” järven tai meren äärellä, tai hulppea vapaa-ajan asunto kaikilla mukavuuksilla, miettii moni rahoitusta omaa mökkiä ostaessa. Siksi onkin hyvä perehtyä eri rahoitusvaihtoehtoihin. Mökistä voi kaiken nauttimisen lomassa saada myös hyvän sijoituskohteen tulevaisuutta varten.

Oma raha vai lainaraha?

Yleensä mökin ostoa varten säästetään omaa pääomaa esimerkiksi säästötilille rahaa kerryttämällä. Säästöillä harvoin onnistutaan kuitenkaan kattamaan koko mökin ostohintaa. Mökkilaina, asuntolaina tai muu luotto ovat omien säästöjen lisäksi yleisimmät rahoitustavat. On myös tärkeä muistaa, että mökin pystyy hankkimaan itselleen halutessaan jo ennen asunnon ostoa. Jos asuntolaina on jo maksettavana, voidaan lainoja myös yhdistämään, jolloin korot voivat jäädä pienemmiksi.

Jos pääoman määrä on pieni, eikä säästöjä siis ole kertynyt tarpeeksi, on hyvä vilkaista omia tilitapahtumia ja miettiä mihin rahat joka kuukausi menevät. Pieni katsaus omiin menoihin voi tuoda jo suuriakin säästöjä, jolloin oman mökin hankinta on ajankohtaista nopeammin kuin uskotkaan. Jos kuitenkin pääomaa on jo kerrytetty paljon, voi olla hyvä miettiä muitakin rahoitusvaihtoehtoja kuin pelkästään mökkilainan ottaminen.

Vakuudettomat lainat mökin hankinnassa

Vakuudettomat lainat ovat joissakin tapauksissa loistava vaihtoehto mökin rahoittamiseen. Kulutusluottoja tai pikavippejä ei ehkä ensimmäisenä yhdistäisi tähän tarkoitukseen, eivätkä ne olekaan ehkä tavanomaisimpia mökin rahoitustarkoituksessa.

Vakuudettomista lainoista joustoluotto on yksi varsin hyvä vaihtoehto mökin rahoittamiseen. Lainojen vertailu vie vain muutaman minuutin, jolloin saatavana on vaihtoehtoja jopa lainantarjoajalta.Joustoluottoa tai “joustolainaa” on hyvä harkita varsinkin jos lainaa on tarkoitus ottaa tuhannesta eurosta kymmeneentuhanteen euroon. Se on nimensä mukaisesti joustava vaihtoehto asiakkaalleen. Sitä pystyy nostamaan siinä tahdissa, mitä itse haluaa ja omien tarpeidensa mukaan. Myönnettyä lainasummaa ei ole pakko nostaa heti kerralla itselleen, vaan sitä voi nostaa omassa tahdissa. Lainan korko sekä sivukulut eli lainan todellinen vuosikorko menevät vain siitä summasta, jonka lainanottaja on halukas nostamaan omalle tililleen.

Rahoitus mökkiin sijoitusmielessä

Siinä missä mökit ovat mahtavia rentoutumisen tyyssijoja, voivat ne olla varsin tuottavia omistajilleen. Nykypäivänä majoitusvuokraussovellusten ja -sivustojen yleistyessä on yhä useampi mökin ostaja alkanut hyödyntämään niitä päiviä, kun mökki ei ole omassa käytössä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin nauttia omasta mökistä ja tiedostaa, että muina päivinä saa mökistä tuottoa, jolla voi lyhentää esimerkiksi omaa lainaansa. Tai mikä parempaa – saada tuottoa jo maksetun mökin vuokrauksesta. Nykyään löytyy lukemattomia vinkkejä, kuinka oman mökin tai kodin saa vuokrattua eteenpäin helposti verkon kautta. Siksi se onkin helppoa.

Sen lisäksi, että mökkejä vuokrataan lomailukohteiksi, voi hyvällä sijainnilla saada arvonnousua vuosien saatossa. Kun mökkiä pitää kuin kultaa kämmenellä ja jos sitä haluaa remontoida, voi mökin arvo nousta huimastikin ostohinnasta. Tietyt asiat, kuten mökki suositulla alueella ja varsinkin vesistöjen äärellä, ei ole koskaan ainakaan tehnyt pahaa hyvässä kunnossa olevan mökin pyyntihinnalle. Mökin ostaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja mukavaa. Jos sinulla on siis unelmana oman mökin hankkiminen, kartoita oma taloutesi tarkasti, jonka jälkeen voit hoitaa laina-asiat vaikkapa täysin verkossa.