Mökkeily on iso osa suomalaista identiteettiä ja Suomessa onkin yli puoli miljoonaa kesämökkiä, joista yhä useampi on ympäri vuoden asuttavia. Vaikka monella ei omaan mökkiin olekaan varaa, on mökkeily koko kansan iloa ja omasta mökistä haaveilee lähes kaikki.

Mökkien hinnat ovat nousseet nopeasti yleistä hintatasoa nopeammin ja varsinkin jos mökkiin kuuluu oma rantaviiva, voi hinta tuoda haasteen monelle mökin omistamisesta haaveilevalle.

Mikä mökissä maksaa?

Mökin rakentaminen ei ole halpaa

Asuntokauppoihin verrattuna mökkien hinnoittelu on hankalampaa, koska mökit ovat yksilöllisiä. Jokaisella kun on erilaiset toiveet ja haaveet siitä, millaisen mökin ajanviettopaikaksi haluaa.

Kustannuksiltaan mökin rakentaminen on yleensä edullisempaa, kuin omistusasunnon. Hintaan eniten vaikuttava tekijä on usein itse tontti. Rannan vaikutus hintaan on suuri ja oikealla paikalla ollessa itse tontti voikin olla sille rakennettua mökkiä kalliimpi. Erityisesti mökin ollessa vanhempaa perua, ehkä jopa ilman sähköä ja juoksevaa vettä oleva, suuren remontin tarpeessa oleva ”mummonmökki”.


Mökille sähköt, juokseva vesi ja sisävessa ovat siis mökin rakentamisen hintaa nostavia tekijöitä. Nykyään kun nämä ovat jo perustason asioita, eivätkä erillisiä mukavuuksia. Jos nämä puuttuvat, on mökin rakentaminen halvempaa.


Ranta on yksi suosituimpia tekijöitä mökin sijaintia valitessa. Aurinkoinen ja valoisa, eli siis käytännössä etelän suuntaan oleva mökki on suosituin ja näin yleensä myös kallein vaihtoehto. Seuraavaksi suosituimmat ovat lounaaseen ja länteen päin olevat mökit, juuri valoisuuden vuoksi.

Itse rannan suuruuden lisäksi hintaan vaikuttaa myös sen käytettävyys. Kivikkoinen tai jyrkkä ranta ei ole kovin houkutteleva ja usein vaikuttaakin negatiivisesti mökin hintaan. Laituri tai kunnon hiekkaranta, jolla on mukava uida, nostavat hintaa. Harva kun haluaa uida mutapohjaisessa kaislikossa.

Mökin hintaan vaikuttavat monet tekijät. Rakennuksen, sekä rantaviivan lisäksi mökin saavutettavuus on suuri tekijä. Pääseekö mökille helposti autolla perille asti? Vai onko perille päästäkseen kuljettava lossilla tai jopa veneellä? Tai onko lähistöllä muita mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten tehtaita tai valtateitä, muista naapureista puhumattakaan.

Myös Talviasuttavuus vaikuttaa mökin rakentamisen hintaan paljon. Mökin rakennuskustannukset nousevat talviasuttavassa mökissä korkeammaksi mm paksumpien eristeiden, sekä vaativamman lämmitysjärjestelmän takia. Talviasuttavuus kuitenkin mahdollistaa mökillä oleilun ympäri vuoden, siis esimerkiksi myös joulu-, ja talvilomien aikaan. Ostajat suosivatkin tätä mahdollisuutta yhä lisääntyvissä määrin.

Kuka voi ostaa mökin?

Käytännössä hyvällä paikalla oleva, perustason mökki on keskipalkkaiselle työntekijälle vielä saavutettavissa. Jos taas mökki sijaitsee todella hyvällä paikalla ja kunto, sekä varustelu ovat keskitasoa paremmat, nousee hinta jo merkittävästi korkeammaksi. Mökeistä löytyy myös miljoonaluokan kohteita, joista ei tavallinen kansalainen voi kuin haaveilla. Näitä ostavat esimerkiksi liikemiehet, ison perinnön saaneet tai urheilun supertähdet, joiden omaisuus on suuri.

Lainaa mökin ostamiseksi on mahdollista hakea myös rinnakkaishakijan kanssa, jolloin mahdollinen lainasumma on suurempi. Myönnettävän lainasumman määrä suhteutetaan lainan hakijan tai hakijoiden tuloihin, joten mahdollista lainan määrää voidaan saada nostettua rinnakkaishakijan kanssa merkittävästi.

Lainan korko voi myös kahdestaan haettaessa olla alhaisempi, jos pankki katsoo tämän olevan heidän kannaltaan parempi vaihtoehto. Jos et tiedä mikä laina on sinulle edullisin, mökkilaina laskuri auttaa sinua löytämään edullisimman rahoituksen kesämökillesi.

Mitä mökin rakentaminen maksaa?

Mökin rakennuskustannukset riippuvat todella paljon siitä millainen mökistä halutaan. Rakennusmateriaaleilla, mökin koolla ja talviasuttavuudella on suuri merkitys mökkirakennuksen hintaan. Pelkän kesämökin rakentaminen on talviasuttavaa vaihtoehtoa halvempaa jo pelkästään rakennusmateriaalien vuoksi, mutta valmismökin hinta on lähes aina itse rakennettua korkeampi.

Pieni rakennus on tottakai halvempi, kuin suuri, jossa on valtavasti neliöitä. Varsinkaan kesämökiksi rakennettavan rakennuksen ei tarvitse olla suuri, koska kesäisin aikaa vietetään eniten pihalla.

Kustannuksissa voi helposti säästää myös itse tekemällä. Jos osaamista riittää ja on valmis rakentamaan itse, halvin tapa rakentaa mökki on karsia teetettyjen töiden osuutta. Työn osuus kokonaiskustannuksista on yleensä suuri ja näin maksat vain materiaaleista ja jäljelle jäävästä työn osuudesta. Osa asennustöistä on lain mukaan teetettävä alan ammattilaisilla, eikä niitä saa tehdä itse. Jos kuitenkin omaat ammatillisen pätevyyden, voit silloin myös nämä asennukset suorittaa itse.

Mitkä asiat nostavat mökin rakentamisen hintaa?

Rakennuskustannuksia nostaa myös, jos mökkiin on tulossa juokseva vesi tai sähköt. Juokseva vesi ei ole välttämätön varsinkaan vain kesäkäytössä olevissa mökeissä. Itse sähköliittymä on suhteellisen kallis ja pelkässä kesäkäytössä olevaan mökkiin kannattaakin harkita aurinkopaneeleita. Niillä saa helposti ja edullisesti tuotettua tarpeeksi virtaa valaistukseen ja esimerkiksi laitteiden lataamiseen.

Myös sähkön siirto on usein syrjäisemmillä seuduilla kallista ja pelkästään sähköliittymän olemassaolosta on maksettava verkkoyhtiölle, vaikkei sähköä käyttäisi. Kertainvestointi aurinkopaneeleihin voikin maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Kiinteästi asennettava ilmalämpöpumppu on yksi mökeille haluttavista nykymukavuuksista. Niiden hinta on laskenut vuosien saatossa ja tämä on edullinen ja energiatehokas vaihtoehto viilentämään kesäkuumalla ja vastaavasti lämmittämään talvella. Vanhoissa mökeissä saattaa olla suora sähkölämmitys, joka on kallis ratkaisu. Sähkölämmitystä pyritäänkin vaihtamaan edullisempiin lämmitysmuotoihin ja niitä harvoin rakennetaan uusiin mökkeihin.

Mökin juokseviin kuluihin tulee myös kiinteistövero, sekä erilaiset jätehuolto-, ja vakuutusmaksut. Nämä ovat pieni osa mökin kokonaiskustannuksista, mutta ne kannattaa muistaa ottaa huomioon.
Itse rakentamiseen, kuten myös remontointiin, sisustamiseen ja erilaisiin suurempiin hankintoihin, kuten vaikkapa paljun, grillin tai laiturin ostamiseen on tarjolla erilaisia helposti netin kautta haettavia lainamahdollisuuksia.

Mökkilaina ilman vakuuksia on suosittu ja kätevä tapa rahoittaa hieman suurempia hankintoja, sillä sitä ei tarvitse kohdentaa juuri tiettyyn tarkoitukseen. Lainavaihtoehdot kannattaa kuitenkin tarkkaan vertailla, sillä eri vaihtoehdoissa voi samalle lainasummalle olla korkokuluissa jopa tuhansien eurojen ero.

Valmis mökkipaketti säästää vaivaa

Mökkipaketti on valmiin mökin ostamisen jälkeen helpoin tapa hankkia mökki. Valitset haluamasi mökin ja sen varustelun, jonka jälkeen mökki toimitetaan tontille ja kasataan valmiiksi. Ostajalle jääkin käytännössä vain huonekalujen ja hankkiminen.

Edullinen ja pelkistetty sisustus on ollut suosittu tyyli jo pitkään suomalaisissa mökeissä. Tällaista tyyliä onkin helppoa muuttaa pienellä rahalla. Luksusmökit ovat nopeasti suosiotaan kasvattava kategoria, mutta korkean hinnan vuoksi niiden osuus myydyistä mökeistä on marginaalinen.

Suosittuja valmismökkejä ovat hirsistä rakennetut mökit. Tällaisen valmismökin hinta alkaa yleensä 45 000 eurosta 30 neliön kohdalla, jatkuen aina varustelutasosta riippuen 250 000 euron, sadan neliön suuruisiin vaihtoehtoihin. Myös valmismökeissä kesämökin rakentamisen hinta on talviasuttavaa vaihtoehtoa halvempi.

Mökki on monen unelma ja rentoutumispaikka lomalla tai viikonloppuisin. Mökkilainaa on hyvä miettiä unelman toteuttamiseksi. Vain pientä laittoa vaativaan kohteeseen voi laina vapaa ajan asuntoa varten olla kuitenkin parempi vaihtoehto.