Mökin ostamiseen on tarjolla kolme suosittua vaihtoehtoa: ostaa jo rakennettu mökki, rakentaa kokonaan uusi mökki tai ostaa valmismökki.

Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen rakentajista noin 65 % päätyy tilaamaan teolliselta valmistajalta mökin. Tämä vastaa noin 3500 uutta mökkiä vuodessa.

Tällä sivulla käymme läpi mökin rakentamiseen ja valmismökin hintaan vaikuttavat seikat.

Mistä valmismökin hinta koostuu?

Valmismökin hinta muodostuu monesta asiasta

Valmismökki hinta muodostuu monesta eri tekijästä. Yksi valmismökin parhaista puolista on se, että valmismökin rakennusmateriaalit tehdään tehtaalla, jonka jälkeen mökki vain kootaan rakennuspaikalla.

Näin myös mökin rakennuskustannukset tiedetään tarkalleen ennen kuin mökin rakentaminen on edes alkanut.

Valmismökin hintaan eniten vaikuttava asia on totta kai mökin koko. Hirsimökin hinta neliötasolla vaihtelee varustelusta riippuen noin 1400–2500 euron tienoilla.

Kysytyimpien noin 30–100 neliön mökkien kohdalla, tulee valmismökin yhteishinnaksi tällöin 40 000–275 000 euroa, jos mökki rakennetaan kokonaan omalla rahalla.

Kilpailuta mökkilaina valmismökille

Jos et kuitenkaan aio rakentaa mökkiäsi vain omalla rahalla, kannattaa mökin rakentamiseen tarkoitettu mökkilaina tai vapaa-ajan asuntolaina ehdottomasti kilpailuttaa. Parhaimmillaan mökkilainojen kilpailutus voi tarjota jopa tuhansien eurojen säästöt, kun valitset edullisimman lainan.

Jos et tiedä mikä laina on sinulle halvin, kannattaa lainan tiedot liittää mökkilaina laskuriin edullisimman vaihtoehdon selvittämiseksi. Muista myös, että kilpailutuksen jälkeenkin voit yrittää neuvotella lainallesi paremman tarjouksen.

Kannattaako rakentaa kesämökki vai talviasuttava valmismökki?

Vuoden ympäri tarkoitettuun asumiseen valmismökki maksaa aina enemmän kuin vain kesälomailuun tarkoitettu. Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetun mökin kuluja nostavat materiaalivalinnat, eristykset, ovet, ikkunat ja muut varustelut, joiden pitää vastata lähes täysin omakotitalon varusteluita.

RTS:n tekemän rakennustutkimuksen mukaan mökkipaketin hinta voi kasvaa jopa 500 euroa neliömetriltä verrattuna vain kesäisin asuttavaan mökkiin.

Perinteisen kesämökin rakennuskustannukset ovat keskimääräisesti noin 1500 euroa per neliömetri. Mökki hinta talvisin asuttavan mökin kohdalla taas vaihtelee 2000–2500 euron paikkeilla.
Jos mökki on tarkoitettu vain kesäasumiseen, kannattaa miettiä miten ulkotilat voisi hyödyntää asuinkäyttöön.

Esimerkiksi ison terassin rakentaminen on melko edullista, mutta laadukkaiden huonekalujen avulla terassin voi helposti kääntää myös olohuoneeksi. Ei kannata tietenkään myös unohtaa lasiterassin ja infrapunalämmittimen käytön mahdollisuutta, jolloin terassilla voi viihtyä vielä talvikauden alkuunkin asti.

Valmismökin hintaan voi kuitenkin vaikuttaa myös itse useilla pienillä ja myös vähän isommilla valinnoilla, jotka toimituksemme on listannut alle.

Materiaalivalinnat mökkiin – sähköt, vesi ja muut varustelut

Valmismökkejä on tänä päivänä tarjolla lähes joka lähtöön, ja valmismökit voi räätälöidä juuri ostajan tarpeiden mukaan.

Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että valmismökin hinta muodostuu pitkälti sen varustelusta ja siinä käytetyistä materiaaleista.


• Tarvitaanko mökille sähköt?
• Tarvitsetko juoksevaa vettä? Mistä saat mökille lämmintä vettä – lämminvesivaraajan vai kiukaan kautta?
• Onko viemäröinti ja oikea vessa välttämätön vai riittääkö ulkohuussi?
• Halutaanko moderni kylpyhuone vai perinteisempi saunatila, jossa vesi lämmitetään kiukaalla?
• Millainen keittiö tarvitaan, tarvitaanko mökkiin uuni, jääkaappi, lavuaari vai riittääkö vain huuhteluallas ja puu-uuni?


Toinen huomioitava kuluerä on mökkiin valittavat materiaalit. Mieti mitä rakennusmateriaaleja käytät mökin rakentamiseen. Rakennatko mökin hirrestä (pyöröhirsi / höylähirsi) vai lautarakenteista?

Kesämökin sisäpuoliset materiaalit, kuten lattia ja mahdolliset kiinteät kaapistot vaikuttavat myös mökin lopulliseen hintaan.

Avaimet käteen mökki – mitä kaikkea siihen kuuluu?

Valmismökit yhdistetään useimmiten möttipaketteihin, joiden rakentamiseen liittyy erilaisia asioita.

Tontinraivaus ja muut tonttiin liittyvät työt, kuten kaivon rakentaminen, jätevesijärjestelmä sekä tontille menevän tien rakentaminen vaikuttavat kaikki siihen mikä valmismökin hinta lopulta on.

Lisäksi perustuksia rakentaminen voi kuulua valmis mökkipaketti sopimukseen. Luonnollisesti kaikki nämä asiat nostavat mökkipaketin hintaa.

Kaikesta huolimatta avaimet käteen mökki on suosittu ratkaisu, vaikka muuttovalmis mökki hinta on usein alusta asti itse rakennettua mökkiä kalliimpi. Tärkein syy tälle on se, että muuttovalmis mökki ei aiheuta yhtä paljon päänvaivaa, kun ostajan ei tarvitse jatkuvasti valvoa mökin rakentamisen etenemistä.

Halvin tapa rakentaa mökki on toki osallistua myös itse valmismökin rakentamiseen, sillä näin mökin rakennuskustannukset voivat pudota merkittävästi. Toisaalta jos maalaat tai tapetoit seinät itse ja teet muita viimeistelytöitä, valmismökki hinta voi pudota jopa puolella.

Valmismökkien rakentajat

Mökkien rakentajista 10 suurinta yritystä rakentaa yli puolet kaikista rakennettavista mökeistä. Suurin osa näistä rakentajista toimittavat mökkipaketit avaimet käteen -palvelulla, jossa mökin rakentaminen on täysin toimittajan harteilla.


Suomen kuuluisimpia ja suurimpia valmismökki rakentajia ovat tällä hetkellä nämä:


Kontio Hirsitalot
• Honka / Honkarakenne
• Kuusamo Hirsitalot
Finnlamelli
• Polar House
• Ollikainen
• Kimara
• Honkatalot
• Design-Talo
Mammuttikoti
• Salvos

Mökkipaketti tarjoukset kannattaa toki kilpailuttaa usealla mökkivalmistajalla saadakseen parhaat tarjoukset. Halvimman tarjouksen valitsemiseen kannattaa apuna käyttää myös mökkilaina laskuria, etenkin jos mökki rakennetaan lainarahalla.

Lopulliseen tarjouspyyntöön kannattaa sisällyttää ainakin nämä asiat:

  1. Mökin koko ja rakenne
  2. Materiaalit ja varustelut ulko- ja sisätiloihin
  3. Juokseva vesi, sähkö, viemäröinti, sauna, keittiö
  4. Tonttiympäristön vaatimukset: tarvitaanko raivausta, minkälainen maapohja on, mitä perustuksia tarvitaan, millainen tonttitie on jne.

Tarjouspyynnöstä kannattaa tehdä sisällöltään mahdollisimman selkeä ja siihen kannattaa käyttää aikaa, jotta saat mahdollisimman paljon vastauksia ja hyviä tarjouksia.